2020. január 07. 15:27 - caravelle

Elvis Presley 85 World Tribute

img_20200106_183703.jpg

Egy 30 dalt tartalmazó dupla CD jelent meg a napokban, Elvis Presley 85 World Tribute (Rude Runner Records) címmel. A Királytól ismert számokat harminc ország, harminc különböző zenekara adja elő, mindegyikük saját megközelítésében és stílusában. A felkért zenekarok valóban az egész bolygót képviselik, hiszen az Egyesült Államoktól Kínáig, Új-Zélandtól Belgiumig, Ciprustól Ukrajnáig, minden égtájról szerepelnek felvételek a kiadványon. 

Nagyon változatos zenei elképzeléseket sorakoztat fel az album, érdekes kalandozás lehet azoknak, akik nem vetik meg a rockabilly-t. Némelyik abszolút autentikus próbál maradni nem csak a zenét tekintve, de a felvétel hangzását illetően is, de van olyan, amelyik nagyon merészen elrúgaszkodik. Olyat is találtam rajta, amelyik annyira a saját kis keleti közegébe helyezte a választott nótát, hogy az számomra már szinte értelmezhetetlenné vált. Persze ez egy extrém eset, igazából a többi 29 próbálkozás kétségek nélkül vállalható sőt, jórésze kifejezetten eltalált feldolgozás. Személyes kedvenceim rajta a Crown City Bombers, az Ed Philips and the Memphis Patrol (rájuk még visszatérünk) nem meglepően a Batmobile, a The Bullets, a The Ramblin Bandits, illetve a szintén ismerős Monkey and the Baboons. 

Összességében a koncepció és a megvalósítás is érdekes, változatos és szórakoztató.

De ami számunkra a legfontosabb, és amiért mindenképp helye van az otthoni gyűjteményekben az az, hogy a mára nemzetközileg is elismert magyar banda, az Ed Philips and the Memphis Patrol is helyet kapott a lemezen, egy nemrégiben megjelent Spinout feldolgozással. Az ő felvételük nem ezen a lemezen mutatkozott be, tavaly jelent meg a kísérő clip-pel együtt. Engem egyből meggyőzött a kép- és a hangvilága is.

Érdemes megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=US1cIDgN_Iw

Tehát szerezzétek be, hallgassátok meg, megéri! Én ugyan a bandának járó tiszteletpéldányok egyikét kaptam meg (hálás köszönet érte Ed Philips-nek) de elérhető közvetlenül Japánból is, illetve már az európai terjesztőknél is megjelent.

 

Eddig olvastad, már csak a meghallgatás van hátra! Hajrá!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasod-hallgatod.blog.hu/api/trackback/id/tr1815396426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása