2020. február 16. 16:41 - caravelle

Rootsters - Let's Rock and Roll

img_20200131_154829.jpg

 

Pár hete került végre kezembe a Rootsters nemrég megjelent CD-je, amit nagy várakozásokkal dobtam be a lejátszóba. A letölthető verzió ugyan már a telefonomban volt, de a tárgyi birtoklás azért mindig többet jelent.

A dalszövegeket tekintve vegyesen szerepelnek rajta magyar- és angolnyelvű számok is, egyformán eleget téve ezzel a különböző igényeknek. Jóllehet a szövegezés kétféle, a zene mindkét nyelv mögött igazi "mocskos" garázsrakendroll'. Lüktető, energikus, tradícionálisan lázadó. Már első meghallgatásra megtaláltam a kedvenc számomat, a Who Forces You-t. Remek hangulata van, olyan szám, ami ha véget ér, vissza kell raknom még egyszer.

A lista egyébként:

- Please

- Hajó

- Baby

- Junkyard Boogie

- Empty

- Fogj Meg Baby

- Who Forces You

- Sexy Mood

- Fckn Sweet

- Tinta

- Magamfajta

- Karácsony Éj

Igazából bármelyik szám miatt érdemes beszerezni az albumot, de egyben hallgatva jelent egy kerek zenei élményt. Imádom a hangzásokat rajta, a gitártémákat, és minden zenei megoldást amit beleépítettek. A srácok odatették magukat, de nem lihegték túl a dolgot, nincs tele felesleges sallangokkal, nem rontja semmi a tiszta élményt. Öröm hallgatni, ahogy ezzel a darabbal is beépül a dicső '50-es évek a jelenkorba. Hálás köszönet érte, tagadhatatlanul méltó helye van a polcon! Legyen mindenkinél ez a tárgyi zenei produktum bizonyítéka annak, hogy van romantikája az egyre kiszoruló hanghordozók használatának. 

https://www.youtube.com/watch?v=9VCZrLo9aXs

 

 

Szólj hozzá!
2020. január 07. 15:27 - caravelle

Elvis Presley 85 World Tribute

img_20200106_183703.jpg

Egy 30 dalt tartalmazó dupla CD jelent meg a napokban, Elvis Presley 85 World Tribute (Rude Runner Records) címmel. A Királytól ismert számokat harminc ország, harminc különböző zenekara adja elő, mindegyikük saját megközelítésében és stílusában. A felkért zenekarok valóban az egész bolygót képviselik, hiszen az Egyesült Államoktól Kínáig, Új-Zélandtól Belgiumig, Ciprustól Ukrajnáig, minden égtájról szerepelnek felvételek a kiadványon. 

Nagyon változatos zenei elképzeléseket sorakoztat fel az album, érdekes kalandozás lehet azoknak, akik nem vetik meg a rockabilly-t. Némelyik abszolút autentikus próbál maradni nem csak a zenét tekintve, de a felvétel hangzását illetően is, de van olyan, amelyik nagyon merészen elrúgaszkodik. Olyat is találtam rajta, amelyik annyira a saját kis keleti közegébe helyezte a választott nótát, hogy az számomra már szinte értelmezhetetlenné vált. Persze ez egy extrém eset, igazából a többi 29 próbálkozás kétségek nélkül vállalható sőt, jórésze kifejezetten eltalált feldolgozás. Személyes kedvenceim rajta a Crown City Bombers, az Ed Philips and the Memphis Patrol (rájuk még visszatérünk) nem meglepően a Batmobile, a The Bullets, a The Ramblin Bandits, illetve a szintén ismerős Monkey and the Baboons. 

Összességében a koncepció és a megvalósítás is érdekes, változatos és szórakoztató.

De ami számunkra a legfontosabb, és amiért mindenképp helye van az otthoni gyűjteményekben az az, hogy a mára nemzetközileg is elismert magyar banda, az Ed Philips and the Memphis Patrol is helyet kapott a lemezen, egy nemrégiben megjelent Spinout feldolgozással. Az ő felvételük nem ezen a lemezen mutatkozott be, tavaly jelent meg a kísérő clip-pel együtt. Engem egyből meggyőzött a kép- és a hangvilága is.

Érdemes megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=US1cIDgN_Iw

Tehát szerezzétek be, hallgassátok meg, megéri! Én ugyan a bandának járó tiszteletpéldányok egyikét kaptam meg (hálás köszönet érte Ed Philips-nek) de elérhető közvetlenül Japánból is, illetve már az európai terjesztőknél is megjelent.

 

Eddig olvastad, már csak a meghallgatás van hátra! Hajrá!

 

Szólj hozzá!